matematik på riktigt

Min termin är slut, vi hade  julavslutning för snart 11 timmar sedan och som en del av processen att ta julledigt tar jag och skriver ner några betraktelser från senaste veckans matematiklektioner.

De sista veckan på terminen ägnade vi alla lektionerna i matte och NO till ett klassrese-projekt. Eleverna (som går i år 7) fick i uppgift att ta fram ett beslutsunderlag om vart de vill att klassen ska åka på klassresa. I underlaget/presentationen skulle förutom bilder på resmålet även pris, datum, dagsprogram mm ingå. Det blev mycket matte!

LGR11 är ju tydlig i vilka förmågor som vi ska träna i matematiken: begrepp, metoder, problemlösning, resonemang och kommunikation. Att träna eleverna i Begrepp och  Metoder är inget nytt och det gör också enkelt på nätet eller i matteboken. Att hitta bra uppgifter för träning av de andra tre förmågorna kan jag tycka är svårare. I denna klassrese-planeringsuppgift upplevde jag till min stora glädje att problemlösning, resonemang och kommunikation.

Problemlösning: tränades genom att det inte finns något svar, eleverna var själva tvungna att leta reda på information, priser, tider och fundera på hur de skulle lösa uppgiften.

Resonemang: ganska många överslag och resonemang måste till: göteborgskortet eller betala spårvagn och inträde för alla? vad kostar en lunch? behövs mellanmål? hur många kan man bo i ett hotellrum?

Kommunikation: om du inte kan presentera dina uträkningar och vad som ingår i ”din” klassresa så kommer inget att våga rösta på ditt förslag.

Förutom matte har eleverna även tränat några andra kompetenser iochmed att många valt att ringa upp transportföretag, mailat bolag om offerter och provbokat tåg , flyg och hotell på nätet.

 

Nu återstår bara att presentera för klassen och rösta på om vi ska åka till New York, London, Liseberg, Gotland, Idre eller Lidköping…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: