elever som ärtväxter

 

Jag är ute i mitt trädgårdsland för att ge sockerärtorna och vaxbönorna lite stöd, det var på tiden… Då slås jag över likheterna mellan ärtväxter och elever. (och för er som inte gillar metaforer och folk som beskriver i bilder: sluta läs här)

artor

grobarhet

Ärtor ska inte sås ute för tidigt, risken är att de inte alls gror då. Om de förkultiveras inomhus brukar de sätta en förskräcklig fart, det redan tidigt på året men man ska inte förledas att tro att de är mogna för utplantering i ordinarie trädgårdsland för att de redan är höga och ståtliga, ärtor tål inte frost och kyla, även om de fått en bra start.

väl ute i landet

Egentligen bryr sig inte ärtorna om hur trädgårdslandet ser ut, det viktiga är att det finns plats att breda ut sig på, att det är tillräckligt djupt för att bevara fukten i jorden, att jorden är någorlunda näringsrik och att trädgårdsmästarens jobb underlättas så mycket det går, det måste vara lätt att komma åt med vattenkannan, ogräsrensningen och senare uppbindningen.

jorden

Ärtorna behöver dock jord, det funkar säkert med fiberull och näringslösning, sand och gräsklipp och sånt också men jord som underhålls på rätt sätt är nog bättre ur ett hållbarhetsperspektiv, jord som i grund och botten består av en stadig blandning av vattenhållande lera och snabbtorkande, strukturgivande sand, blandat med kompost, fin trädgårdskompost av förmultnade växtdelar i ett evigt kretslopp.

sol

Det räcker inte med jord och vatten dock. För att ärtorna ska växa och bära frukt krävs sol och ljus. Man kan stirra sig blind på näringstillsatser, förkultiverings-strategier och jordtemperatur. Utan sol kommer det inte bli några ärtor. Glöm inte det.

uppbindning

Man kan välja på två sätt när det gäller uppbindningen. Det ena är att man helt sonika har bestämt var stöden ska stå och planterar sina ärtor efter det. Det andra sättet är att plantera sina ärtor och se var de kommer upp, se var det behövs mest stöd, ställa det där, kanske kan två extra taniga ärtor i behov av extra stöd dela på ett, från varsitt håll kanske och på så sätt växa mer mot mitten? Den kloke trädgårdsmästaren märker att några ärtplantor hittar stöd i varandra och drar iväg i höjd, liksom stöttade av varandra. Att i det läget försöka dela på dessa är onödigt, de riskerar att gå av genom den tuffa behandlingen, det är bättre att bara erbjuda plats runtom då de kanske vill gå åt varsitt håll för att utvecklas vidare. En del plantor har redan hittat andra stöd att klättra mot när trädgårdsmästaren kommer med sina, det enda trädgårdsmästaren behöver göra med dessa plantor är att fortsätta vattna och pyssla med dem och se till att de fortsätter sträva uppåt, kanske bygga ut stödet plantan hittat i staketet?

olika arter

Kan man blanda olika sorters ärtor och odla dessa i samma pallkrage? Hör du hur dum frågan låter? Det är klart att man kan, alla ärtsorter behöver samma sak d.v.s vatten, stöd och omvårdnad, det spelar ju ingen större roll om det visar sig att det är gula eller violetta bönor när väl frukten kommer, eller om det är en sort med tidig skörd typ sockerärtor.

blomning och frukt

Alla ärtväxter blommar, det är en förutsättning för att det ska bli frukt, en del blommar mer tydligt som rosenbönan, eller för all del luktärten, en del blommar mer tillbakadraget som t.ex sockerärtan. Efter blomningen blir det om pollinering skett ärtskidor längs stjälken. En del plantor kan må bra av att man plockar av ärtskidorna efter hand, det triggar den att sätta nya blommor och därmed ännu mera skörd. En del behöver inte den uppmuntran, man får helt enkelt lära sig genom studier och erfarenhet vad som passar bäst för just ens egna plantor. Som sagt, en del plantor kommer att leverera sin frukt tidigare än andra, då är det en utmaning att hålla kvar dem och hela tiden plocka av frukten så att sockerärtorna inte blir stora, bulliga och träiga.

höst

När skörden är över och alla plantor har plockats på sin frukt då fortsätter bladen och stjälken att göra nytta, nu genom att bli ett jordförbättringsmedel då man myllar ner de torra bladen i landet. Just ärtor har ju också den fantastiska egenskapen att de medan de växer i landet binder kväve vid sina rötter, något som är väldigt nyttigt för kommande odlingsår i pallkragen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: