Den digitala kompetensen kommer i skuggan av det centrala innehållet om programmering.

Det blev lite tokigt det här… När regeringen gav Skolverket uppdraget att ge förslag på nationella IT-strategier (länk till uppdraget) där bland annat läroplansförändringarna fanns med.

Jag undrar om det inte blev lite tokigt det där med programmeringen… Eftersom det där med programmering i teknik, och kanske framförallt matematik inte är helt enkelt och att kunskaperna hos lärare i matte och teknik är bristfälliga tar detta med programmering förstås väldigt mycket kraft. Jag har ju själv skrivit om det i ett otal inlägg i en annan blogg.) Men nu till det som detta blogginlägg egentligen handlar om:

Den digitala kompetensen kommer i skuggan av det centrala innehållet om programmering.

Jag har tidigare hävdat, och hävdar fortfarande att jag ser mängder med digital kompetens redan i den oreviderade LGR11 (det går att läsa om i ett kapitel i min och Håkan Fleischers bok ”Digitalisering som lyfter skolan”).

Åh ja, nu är det ännu mer utskrivet i vår läroplan. Det blir väldigt tydligt. (länk till Skolverkets kommentarsmaterial) Det här är inte enkla saker, det är inte små förändringar och inga självklarheter. Jag tror att alla lärare behöver kompetensutveckling om detta och Skolverket har satt ihop några moduler man kan jobba med. Problemet är att det är förskräckligt svårt att undervisa i programmering utan att kunna programmera och att detta helt överskuggar alla andra förändringar i läroplanen.

Så vad vill jag säga med detta blogginlägga då…?

Jo kanske uppmana alla er som inte just måste oroa er för programmeringen att börja oroa er för den digitala kompetensen och hur lärare ska få vettig kompetensutveckling i det.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: