Sluta stå ut!

Det finns alldeles för många lärare som står ut med en urusel digital arbetsmiljö. Sluta med det!

Vi måste prata om den digitala arbetsmiljön för lärare och elever. I den nationella digitaliseringsstrategin för skolväsendet finns som tur är detta med. Men det kommer att ta tid.

Jag tycker att vi lärare måste bli bättre på att säga ifrån. Att sluta acceptera dåligt infrastruktur, hård- och mjukvara. I många andra fall säger vi ju ifrån. Vi får också bra hjälp av facket i många fall.

Jag roar mig ibland med att jämföra den digitala arbetsmiljön med andra delar av arbetsmiljön.

– ”Sju av elevernas datorer var trasiga så jag var tvungen att skriva ut och kopiera provet till dem trots att jag förberett det i det digitala provsystemet”

jämför med:

– ”Sju av stolarna i salen var borta så /eleverna fick sitta två och två på en del av stolarna/ några elever fick stå/ jag snickrade ihop några pallar på rasten.”

Knappast något av ovanstående va? För vi skulle aldrig acceptera att det vecka ut och vecka in saknades sju stolar i salen.

– ”Man vet ju inte om nätet funkar så jag gör två olika planeringar för lektionen, en med när och en utan.”

jämför med:

-”Man vet ju inte om det kommer att vara uppvärmt i klassrummet så jag har alltid med mig extra filtar och fleecetröjor till mig och eleverna som vi kan sätta på oss om det skulle vara minusgrader”

Nä, så gör vi inte heller. För vi skulle stänga skolan om det inte var varmt nog.

– ”Äsch, jag brukar laga de surfplattor och datorer som inte funkar på kvällarna ibland, jag tycker att det är viktigt att eleverna kan använda sina verktyg.”

jämför med:

-”Äsch, det är klart att det tar lite extra tid men jag tycker att eleverna ska slippa hålla sig hela dagen så jag och min sambo åkte till skolan på helgen för att lag de toaletter som inte funkar.”

Gör du? Varför accepterar vi att vi ska fixa, hitta omvägar, laga, stå ut med och anpassa oss efter idiotiska, icke fungerande urusla system?

Så, dags att sätta ner foten, sluta dubbelplanera, se till att lärare och elever har fungerade digitala verktyg med allt vad det innebär. Det är ju inte så att det finns hur många lärare som helst och att de har alldeles för lite att göra eller?

För er som vill börja tänka runt er digitala arbetsmiljö på skolan har jag, för LR:s räkning tagit fram en checklista. Läs mer om den här.

dig 2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: